Translate this

Мои статии на английски

Как да напишем смислен текст?


10 стъпки към създаването на смислен текст!


Случвало ли Ви се е да тъпчете на едно място, без да сте наясно какво точно трябва да напишете? Предлагам Ви да прочетете тази статия, базирана на моя личен опит.Цитат от един велик за мен писател:"Чети и пиши между четири и шест часа всеки ден. 
Ако не можеш да намериш време за това, не можеш да очакваш да станеш добър писател". 
Стивън Кинг

  1. Пишете, дори текста ви да изглежда разводнен и безсмислен. Не забравяйте, че по-късно можете да го редактирате и да отстраните грешките, които сте направили.
  2. Създайте си полезни навици! Докато пишете, не обръщайте внимание на обкръжението си. Всеки страничен дразнител може да обърка мислите ви, и да се изгубите в текста.
  3. Водете си бележки! Тефтерът и химикалът са доста полезни в този случай. Макар и позабравен, този старомоден начин е използван от много писатели. Ако не сте привърженици на този метод, купете си диктофон. Разбира се, не бива да се подценява и действието на интернет. Докато си проверявате пощата например, винаги може да се появи идея за нова статия.
  4. Разпределете времето си! Определете си време за почивка между писането и другите задължения. Настройте алармата си на час, или два, в зависимост от задачите, които имате за вършене. Може да използвате и хронометър, който да отчита времето, прекарано пред монитора.
  5. Концентрирайте се! Когато пишете даден текст, мисълта ви трябва да е насочена единствено към него. 
  6. Оставете телефона си! Не може да пишете и да отговаряте на многобройните съобщения, които Ви изпращат приятелите. Обяснете им с какво се занимавате, кога ще бъдете заети и защо телефонът ви ще е изключен, когато ви търсят. Създайте чувство за отговорност у самите тях.
  7. Медитирайте! Дори да Ви се вижда странен, този метод ще Ви помогне да прочистите съзнанието си от всички мисли, които имате в главата си. Така ще оставите място само за това, което е нужно, за да напишете качествен текст.
  8. Правете си планове! Дори да нямате точно определена тема за писане, съставянето на план може да Ви помогне за развитието и качеството на текста. 
  9. Научете се да забелязвате грешките, които допускате по време на писането. Така ще Ви бъде по-лесно да ги откриете след като приключите.
  10. Редактирайте едва след като приключите с писането! Не правете редакция, преди да сте приключили със статията. Това може да Ви обърка и да развали целият смисъл на написаното. 
Най-важното при писането е да останете вдъхновени. 
И да пишете, разбира се!


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Радвам се, че посетихте този блог! Моля, оставете коментар!