Translate this

Мои статии на английски

Несправедливо обвинение - как да реагираме?

Навярно в живота си сме били поне веднъж обвинявани без вина. Тогава се питаме има ли справедливост и в какво се състои тя. За да докажем невинност, трябва да отстояваме правотата си. Но как?


Ето няколко съвета за справяне с тази ситуация:

1. Не повишавайте тон!

Обяснете спокойно на човека срещу Вас в какво се състои правотата Ви. Бъдете ясни и прями.

2. Обсъдете ситуацията! 

Дайте да се разбере, че не Вие сте виновникът, но без да споменавате имена. Накарайте този, който е сгрешил да си признае сам, чрез аргументи, които не може да оспори.

3. Не изпадайте в истерия!

Колкото и да Ви се иска да крещите, не го правете. Изпаднете ли в нервна криза, само ще влошите положението и здравето си.

4. Не жестикулирайте ожесточено!

Понякога само един жест може да Ви изиграе лоша шега. Отнесете се спокойно и уравновесено към проблема, без да показвате на останалите колко сте изнервени всъщност.

5. Не говорете с недомлъвки! 

Така само ще изглеждате виновни в очите на обвиняемата страна. Използвайте думите убедително, особено ако Вие сте страдащата страна. Понякога едно точно казано изречение прави чудеса.

Обвиняемият също е жертва

Дори да сте наясно с правотата си, винаги може да се окажете несправедливо обвинен. Важно е да запомните, че този, който Ви обвинява, също е жертва. Защото самият той често е подведен от думите на едни, или други хора. Щом знаете, че не сте допуснали грешка, би следвало да сте наясно, че се налага да докажете правотата си. За това не е нужно да се крещи, а просто трябва да се изложат аргументи, които да докажат Вашата невинност, тоест да намерите правилните за Вас действия и думи. Необходимо е да се изслушат всички гледни точки, за да се открие истинският виновник. И все пак едно такова обвинение би могло да доведе до нервна криза. Доверието е твърде ценно притежание и никой не е придобил правото да злоупотребява с него!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Радвам се, че посетихте този блог! Моля, оставете коментар!