Translate this

Мои статии на английски

Коя е Баба Марта и защо си разменяме мартеници на 1-ви март?

Името и е свързано с месеца(март), както и с народните български вярвания. Счита се, че е сестра на Голям сечко(лютият януари), и Малък Сечко(лютият февруари).
Баба Марта може да е както усмихната, добронамерена и щастлива, така и зла, люта и безпощадна.

Защо изнасяме нещо червено навън преди изгрева на слънцето?

Поверията казват, че сутрин, още преди слънцето да се покаже, трябва да изнесем на двора червена дреха, или нещо плетено с такъв цвят, за да може Марта да се усмихне, и за да спрат студовете.
Може също да се закачи на простора, или на дръвче, което дава плодове, за 9 дни. Това действие се прави, за да бъде Марта усмихната и добра, за да няма лошо, а слънчево и приятно време.

В този ден не се перат и бели дрехи, не се простират, за предпазване от градушки и слани, а против гръмотевици жените не тъкат, не работят в градината, не шият, не плетат.
На този ден нищо не се вари!
Според православието на 1-ви март се чества и паметта на Св. Евдокия! Затова освен Мартин(а) имен ден имат Евдокий(я).
Жените(мъжете), които носят името на светията са спокойни и добри, според вярванията, но дори и те прощават лъжата, въпреки честността и искреността си.

Традициите са живи, стане ли дума за празници!

Баба Марта се посреща благосклонно от всички. Разменяме си мартеници, за да бъдем здрави и силни през цялата(и следващата) година. Те може да са традиционни(бяло и червено), но днес е прието да бъдат и герои от анимационни филми, които децата гледат, и на които се радват.
Подрастващите също се включват в подготовката и направата на мартениците.
Тези символи могат да се носят и на врата, и на ревера на сакото, но по-често ги връзваме на китката. Често се закичват с тях домашните любимци, плодни дръвчета, дори се закачат на входната врата, за да влезе Баба Марта, и в домовете ни да изгрее слънце.
Днес е празник, затова поздравявам всички Вас с едно мое стихотворение!
Честита Баба Марта!


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Радвам се, че посетихте този блог! Моля, оставете коментар!