Translate this

Мои статии на английски

Още от "Суеверията преди 100 години"!


Суеверията са част от живота, знаем и сме чели почти всички.
Но тези ги открих случайно. В тези суеверия са вярвали нашите предци.
Прочетете ги!

1. След като пътникът тръгне от дома си, в къщи не се мете цял ден. Изтръскват се чергите и килимите на земята, вратите остават отворени, а масата, на която е обядвал, не вдигат до вечерта.
2. Сврака, ако кацне върху къщата, значи домакинът, или който и да е домашен от чужбина, ще си дойде скоро, или ще пристигне писмо от него.
3. Ако конска муха кацне върху някого, той ще получи известие от далече.
4. Ако някой закъснявал с прибирането си от път, близките му сварявали стари негови обувки, за да се завърне бързо.
5. Ако някой пътник не се завърне с години, близките му изпращат писмо, написано с мастило, направено от майчино и щеркино мляко.
6. В сряда и петък жените не перат, защото в сряда Христос бил заловен от войниците, когато паднал на едно място, където жена изсипала водата, с която прала. А в петък - защото тогава бил разпнат.
7. На човек, който не е преспал в една къща, не се позволява да я мете. Това се отнася за момите, които случайно, като отидат в някоя къща на седянка, искат да правят услуга.
8. Ако на мъж му се свлече поясът, невестата му го мами.
9. Ако пропее кокошка в една къща, ще умре някой. Тази кокошка незабавно трябва да се заколи и подари на манастир, за да се предотврати нещастието.
10. Лошо е да чуеш кукувица на гладно, затова през пролетта никой не излиза, преди да е хапнал нещо.
11. Ако на Гергьовден чуеш рев на магаре, без да си хапнал нещо - ще те сполетят нещастия. 12. Затова на този ден никой не излиза от къщата, преди да е изял глава зелен лук, за прогонване на злото.
13. Ако кукумявка кацне на къщата, член от семейството ще умре.
14. Когато се слага и вдига трапезата и под масата падне парче хляб - ще дойдат гости. Трохите под масата се метат на обед към вратата, а вечер - към огнището.
15. Съд с вода не трябва да остава празен да ври на огъня, за да не богатеят чорбаджиите.
16. Когато духнат силни ветрове и времето е лошо няколко дни подред, означава, че по същото време някъде има кръвопролитие и война.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Радвам се, че посетихте този блог! Моля, оставете коментар!